RAAT van Advies Oost

De RAAT van Advies Oost is een adviesraad van tien zorgprofessionals, die afkomstig zijn uit verschillende werkvelden, beroepsgroepen en regio's in Oost-Nederland (Achterhoek, Stedendriehoek & Noord-Veluwe, Twente en Zwolle). Deze adviesraad denkt en adviseert mee over veranderingen die nodig zijn in zorg en welzijn. Daarnaast brengen de leden zelf thema’s in aan de hand van eigen ervaringen.

Hieronder kun je de persoonlijke motivatie lezen van elk lid. Klik daarvoor op de blauwe balk onder de foto.

Haske van Aken coördineert de RAAT van Advies Oost en zorgt ervoor dat de adviezen bij de juiste tafels op de agenda komen.

 

 

Anneloes Halfman

Wijkverpleegkundige

Als jonge verpleegkundige loop je er vaak tegenaan dat je alle ballen hoog moet houden. Tekorten in het team, gaten in het rooster, ontevreden medewerkers, weinig doorgroeimogelijkheden en af en toe weinig waardering voor je harde werken. Wat is er dan leuker om hier zelf regie in te nemen en mee te denken en adviseren over de veranderingen die nodig zijn in de zorg. Hoe zorg je ervoor dat je je medewerkers behoudt en hoe innoveer je in technologie? Hoe maak je de zorg aantrekkelijk voor zij-instromers of jongeren en hoe pak je de arbeidskrapte in de zorg aan?

 

Jeanet Huls

Wijkverpleegkundige

Vanuit mijn functie heb ik veel te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Van de collega’s uit het wijkteam krijg ik verzoeken, tips en tops waaruit blijkt dat iedereen betrokken is en meedenkt over verbetering. Persoonlijk vind ik het erg boeiend om medewerkers in hun kracht te zetten en borrelen steeds nieuwe ideeën op. Zo zijn we pas gestart om collega’s die in de Ziektewet zitten en het aankunnen lichte taken aan te bieden als mantelzorgondersteuner. Dit valt erg goed en wellicht werken dit soort initiatieven ook regionaal. Samen kunnen we leren van elkaar en ons netwerk vergroten. Met elkaar kunnen we mooie dingen neerzetten, waar meerdere partijen baat bij hebben. Dit geeft mij veel voldoening en energie.

 

Nicole van ’t Hoog

Verzorgende IG

Ik wil graag mijn wereld verbreden in de zorg. Ik werk nog maar een jaar in de zorg, maar vind het heel interessant om nieuwe dingen te horen en te bespreken. Binnen de organisatie waar ik zelf werk, merken wij ook dat het lastig is om collega’s te houden op de afdeling. Een groter contract is bij ons vooral het probleem. Teams hebben vaak veel medewerkers met 20-24 uurs contracten. Omdat er sprake is van genoeg personeel in het team is uitbreiding van uren niet haalbaar.

 

Mylona Roddenhof-Hasselt

Verpleegkundige

Als verpleegkundige is de werkdruk overal voelbaar, zo ook binnen mijn organisatie. Vanuit mijn hoedanigheid als lid van de Ondernemingsraad, was ik binnen mijn organisatie al bezig met het uitdenken van plannen om nieuw personeel binnen te halen. Naast werven is behoud van bestaand personeel zeker net zo belangrijk. Je wil niet dat alle kennis verloren gaat en streeft naar de beste patiëntenzorg. Ik voelde het als een logische stap om toe te treden tot de RAAT van Advies Oost. Samen de krachten bundelen en van elkaar leren; we zijn het dit mooie beroep eigenlijk ook verschuldigd.

 

Patricia Klein Rouweler

Jeugdverpleegkundige

Na 45 jaar in de zorg gewerkt te hebben, wil ik meedenken over hoe de volgende generatie, net als ik, met veel plezier en zingeving in de zorg gaat of kan blijven werken. Een goede balans tussen de fysieke en mentale belasting van eenieder is volgens mij noodzakelijk. De problemen in de verschillende zorgbranches zijn erg divers. Door met professionals over dit onderwerp te brainstormen, kunnen we een bijdrage leveren aan de verplichting om ook voor de volgende generatie het werken in de zorg interessant, plezierig en draagbaar te houden. Het nieuwe leren, contracten, bezuinigingen in de zorg, het verplaatsen van de zorg van het ziekenhuis naar de thuissituatie, vitaliteit van de uitvoerenden en de salariëring zijn onderwerpen die ik graag aan de orde wil stellen.

 

Christa Hoogewind

IC Verpleegkundige

In mijn organisatie ben ik vanuit verschillende rollen betrokken bij verpleegkundige ontwikkelingen. Ik spreek dan ook veel verpleegkundigen en weet daardoor wat er leeft op de werkvloer. Ik vind het belangrijk om dit geluid en de goede ideeën die daaruit voortkomen, mee te nemen naar de RAAT van Advies, zodat we daarmee aan de slag kunnen. Daarnaast vind ik het goed om vanuit de ervaringen van verpleegkundigen mee te kunnen denken in diverse projecten die te maken hebben met de arbeidsmarkt van de sector Zorg en Welzijn. Zo kunnen we vroegtijdig bekijken of deze ook aansluiten bij de praktijk.

 

Mike Ruikers

Persoonlijk begeleider

We hebben binnen de zorg een flinke uitdaging. De komende jaren hebben we veel nieuwe enthousiaste collega’s nodig. Hoe kunnen we met elkaar het werken in de zorg aantrekkelijk maken en medewerkers behouden voor de sector? Hierin zullen we samen moeten optrekken. Kijken naar kansen en denken in mogelijkheden; ons enthousiasme delen. Graag denk ik mee vanuit mijn praktijkervaring welke stappen we moeten zetten. Een kleine stap kan soms van grote invloed zijn. We zullen de krachten moeten bundelen en elkaar moeten versterken waar nodig is. Ik werk graag mee om op een goede manier invulling te geven aan deze uitdaging.

 

Marloes Löwik

Leerling verpleegkundige

Toen ik de vraag zag staan om mee te denken om de tekorten op te lossen in de zorg, voelde ik mij gelijk aangesproken. Ik denk graag mee in oplossingen. Als leerling verpleegkundige vertegenwoordig ik graag de jongeren en studenten in de RAAT van Advies. Ik vind het belangrijk dat er ook naar hen geluisterd wordt en dat de ideeën van jongeren en studenten ook meegenomen worden. Ik hoop de mensen op de werkvloer een stem te geven.

 

Hennie Vermeulen

Verpleegkundige

Mijn deelname aan de RAAT van Advies komt voort uit mijn intrinsieke betrokkenheid bij de zorg. De problemen die nu in de zorg spelen (personeelstekort, jongeren hebben weinig interesse in de zorg, hoge werkdruk en het op peil houden van de kwaliteit van zorg) vragen, naar mijn idee, een gezamenlijke oplossing vanuit de politiek, zorgkantoren, werkgevers en zorgverleners op de werkvloer. Wij, de zorgverleners op de werkvloer, weten hoe het anders kan en anders moet. Dat geluid wil ik laten horen.

 

Marike Zwiers

Praktijkverpleegkundige

Op dit moment werk ik als verpleegkundige in een huisartsenpraktijk, waarbij ik een laagdrempelig contact heb met de patiënten. De diversiteit binnen de patiëntenpopulatie en zorgverlening maakt dit een fantastisch vak. In het verleden ben ik als docent verpleegkunde, JGZ verpleegkundige en IC/ CCU verpleegkundige werkzaam geweest in de zorg. Kwalitatief goede zorg staat of valt met juist opgeleide en bevlogen zorgmedewerkers. Mijn ervaringen wil ik graag inzetten om mee te denken hoe we mensen kunnen behouden voor de sector. Hoe blijft de zorg aantrekkelijk voor de medewerkers, hoe spelen wij in op ontwikkelingen en hoe blijft de kwaliteit van zorg op peil?